Univerza v Ljubljani zmagala na študentskem športnem arbitražnem sodišču

Študentje Pravne fakultete Univerze v Ljubljani so zmagovalci tekmovanja SLAM – Sports Law Arbitration Moot, mednarodnega tekmovanja v simulaciji arbitraže na področju športnega prava. V finalu so bili boljši od Univerze iz Zagreba. 

Ljubljana, 16. april 2021 – Sestavni del športne industrije so tudi osebe, ki izven tekmovališč skrbijo za nemoteno delovanje športa, njegov ustroj in nenazadnje usmeritev. Izjemnega pomena je tudi razvoj pravnega okvirja področja športa in strokovno reševanje situacij. Slovenski študentje prava kot kaže obetajo veliko, saj je že drugo leto zapored na tekmovanju SLAM slavila slovenska ekipa. Po lanski zmagi Univerze v Mariboru je letos največ znanja pokazala ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Na simulaciji primera pred arbitražo je v finalu tekmovanja premagala ekipo Univerze iz Zagreba in tako slavila zmago v tekmovanju SLAM. 

SLAM ponuja možnost študentom, posebej zainteresiranim za področje športnega prava, da se preizkusijo v realnih situacijah in doživijo postopek odločanja pred arbitražo, ki odloča o najbolj perečih športnih pravnih vprašanjih. »Občutek zmage po lanski uvrstitvi v polfinale je izjemen. Tekmovanje je izredno dobro zastavljeno, saj je izpostavljena športna tematika, ki jo sicer lahko hitro pogrešamo v pravni teoriji. Študentom približa delovanje velikih institucij, obenem omogoči aplikacijo teorije v praksi. Omogočeno nam je bilo zagovarjanje naših stališč pred eminentnimi imeni svetovne športno-pravne prakse. To so dragocene izkušnje,« so po zmagi povedali študentje ljubljanski Pravne fakultete. 

Mednarodno tekmovanje pod slovenskim okriljem

Ideja za tovrstno mednarodno tekmovanje, namenjeno študentom, ki s tem pridobijo praktična znanja, prihaja iz slovenskega Zavoda za športno pravo Sport Lex. V drugi izvedbi tekmovanja je sodelovalo 14 ekip iz 10 držav, kar je dvakratnik lanske prve izvedbe tekmovanja. Ekipe univerz iz Ljubljane, Beograda, Zagreba in beloruske državne univerze so se uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice in se med seboj pomerile v polfinalu, nato pa je finale odločal o končnem zmagovalcu. Kljub temu, da prvotni načrt organizacije tekmovanja za najboljše štiri v živo v Ljubljani zaradi pandemije ni bil možen, so v Zavodu za športno pravo zadovoljni z realizacijo prve sezone projekta. 

»Cilj je približati športno pravo mladim, spodbujati njihovo kreativnost, razmišljanje in ponuditi priložnost za prakso pred resničnimi arbitri oziroma strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo in rešujejo primere s področja športnega prava. Obenem želimo dvigovati zavedanje o pomenu športnega prava tako v Sloveniji kot drugod. Prav je, da tudi na pravnem področju, ki pritiče vsakemu športniku in športni panogi, ne zaostajamo za izjemnimi uspehi slovenskih športnikov na tekmovanjih. Iz leta v leto želimo ponuditi možnost več ekipam iz več držav. S tem spoznavati mlade s športno pravno teorijo in predvsem prakso. Verjamemo, da bo SLAM tudi prihodnje leto pritegnil veliko mednarodne pozornosti,« izpostavlja Blaž Tomažin Bolcar, odvetnik specialist za športno pravo in ustanovitelj Zavoda Sport Lex.